پارامتر رطوبت نسبی (Relative Humidity) به نسبت مقدار بخار آب موجود در هوا در یک دمای مشخص به حداکثر مقدار بخار آبی که هوا در آن دما می‌تواند در خود نگه دارد، گفته می‌شود. این مقدار به صورت درصد بیان می‌شود و معمولاً با نماد RH نشان داده می‌شود. به عبارت دیگر، رطوبت نسبی نشان می‌دهد که هوا چقدر به اشباع از بخار آب نزدیک است. هرچه رطوبت نسبی بیشتر باشد، هوا مرطوب‌تر است و ظرفیت کمتری برای جذب رطوبت بیشتر دارد.

در این حوزه عمدتا دو نوع از تجهیزات برای کنترل مانند انواع هیگرومتر و بوجود آوردن آن مانند انواع چمبر و ژرمیناتور مورد استفاده قرار میگیرد. شرکت تسلا به بهره گیری از توامندی خود به عنوان نماینده شرکت Binder در ایران توانسته با تجهیز کردن آزمایشگاه خود با چمبر پایداری این برند و سنسور مرجع، حوزه کاری خود را در گستره رطوبت نسبی در استاندارد ۱۷۰۲۵ اخذ کند
دستگاه به طورکلی باید دو بخش مولفه های ظاهری و داخلی بررسی شود. بعد از بررسی ظاهری دستگاه در بخش داخلی و کالیبراسیون آن، دو مولفه ی دما و رطوبت مورد بررسی قرار میگرد. دستگاه باید بتواند دما و رطوبت را در مدت زمان معین، به طور ثابت نگه داشته و بتواند دومولفه ی مد نظر را در تمام فضای دستگاه، به طور یکسان پراکنده و کنترل کند. تغییرات ناگهانی مولفه ها و عدم ثبات آنها و عدم رسیدن به میزان مولفه ی مشخص شده، از مشکلات اساسی این دستگاه است. از استاندارهای مرجع برای کالیبراسیون این تجهیزات میتوان به EURAMET cg- 20 و DKD-R 5-7 نام برد.

کالیبراسیون رطوبت نسبی

کالیبراسیون هیگرومتر

هیگرومترها اساسا برای اندازگیری رطوبت نسبی طراحی شده اند که انواع مختلفی مانند: هایگروالکتریکی، هایگرومتر بصورت فروسرخ یا خازنی هستند که عمدتا بصورت دیجیتال یا در قالب لاگرها در دسترس مشتریان هستند. در کالیبراسیون این تجهیزات پس از بررسی ظاهری به کمک محفظه دما رطوبت مستقر در مجموعه و به همراه سنسور مرجع به روش “کالیبرالسیون با چمبر” در رطوبت های ختلف در دمای ۲۵ درجه مورد بررسی قرار می گرد.

روش دیگری برای کالیبراسیون این نوع تجهیزات وجود دارد که به کمک نمک ها اشباع در دسیکاتور انجام می شود که این روش هم این مجموعه برای بازه های خاص تر رطوبت مورد استفاده قرار میگیرد.

از استانداردهای معتبر برای کالیبراسیون هیگرومتر ها میتوان به DKD-R 5-8, ASTM E 104 اشاره کرد.